L'Explotació

L'explotació està ubicada a la masia "Mas les Mates" a Beguda, municipi de San Joan les Fonts, dins dels paratges del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta d'una masia de més de 150 anys, rodejada de volcans i de colades de lava sedimentada; a més de boscos d'ENCINAS, ROBLEDOS i fagedes, està rodejada de 20 hectàrees de camps de cultius i prats on cultivem els cereals i farratges que donaran extrema qualitat a la carn de les nostres oques i als seus productes.

La finca llinda a un rierol, ideal per a la neteja de les nostres aus i que també els hi dóna la tranquil·litat necessària per a l'apariament.

A l'explotació existeixen els següents sectors:

És una zona on hem instal•lat unes cabanyes amb nius per a que les oques acudeixin a pondre-hi els ous, encara que en moltes ocasions elles mateixes decideixen els llocs i fan els seus propis nius, canviant-los de lloc quan ja les hi hem recollit diversos ous.

És una sala totalment desinfectada i esterilitzada on emmagatzemem els ous un màxim de 7 dies per a la incubació i un màxim de 3 dies per a la venta al consum, després de seleccionar-los, netejar-los, esterilitzar-los i mirar-los amb l'ovoscopi.

En aquesta sala hi ha una incubadora d'última generació amb temperatura, humitat, volteig automàtics i capacitat per a 2000 ous d'oca, on s'incubaran els ous durant 25 dies, s'hauran descartat els no fecundats o amb els embrions morts en els corresponents miratges al ovoscopi i passaran a la sala de naixement on es trencaran en la naixedora els pròxims 3 o 5 dies.

És una sala amb calefacció a una temperatura de 25 a 28 ℃, on es reben els pollets de la naixedora, se seleccionen per subespècies, es sexen si convé i prenen contacte amb l'aliment: aigua neta i abundant i el millor pinso possible durant les 24 hores del dia.

Davant la perillositat dels depredadors i la impossibilitat de cercar tota la finca, vam haver d'optar per una explotació de caràcter semi extensiu, és a dir, que totes les oques poguessin tancar de nit en cabanyes.

Després de derivar les que teníem, vam construir una de recent edificació amb capacitat aproximada d'unes 3000 oques entre petites, adultes i reproductores. Disposa de llum, menjadors, aigua corrent en bevedors, dipòsits connectats a les bevedores per a la medicació en cas que aquesta fos necessària i accés directe als prats i camps sembrats de farratges. Tot això pensat i preparat per al màxim benestar de l'animal ja que les oques petites entren a la cabanya a partir de les tres setmanes d'edat.